Meg sem tudom számolni, hogy hány szakmai napot, délutánt töltöttem el aktívan a pedagógus pályán eltöltött bő két évtized alatt. A Sakkpalota képességfejlesztő program továbbképzésétől sem vártam sem többet, sem kevesebbet, mint az eddigiektől. Az a három nap, amit ott eltöltöttem harmincad magammal, a számomra különlegesebb volt, mint az eddigiek. Az fogalmazódott meg bennem, hogy „terápia” ez a módszer a pedagógusnak és érdekes, izgalmas kaland a gyermekek számára. Fölfrissít, rugalmassá, kreatívvá tesz. Az a csoda benne, hogy nem sakkozni tanít, hanem gondolkodni; s mégis ott köt ki a felnőtt és gyermek egyaránt, hogy a sakktáblán lépeget, stratégiát dolgoz ki arra, hogyan védje meg a „vén” királyt. A mi iskolánkban szeretnénk ezt a módszert most első lépésként beépíteni az egyes tantárgyakba, majd – talán már a jövő tanévtől – önálló tantárgyként jelenítenénk meg a Pedagógiai programunkban. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Kiss Éva Mária

Kandó Téri Általános Iskola Budapest

A novemberi Képességfejlesztő sakk továbbképzésen vettem részt. Végre egy olyan képzés, amely arányosan ötvözi az elméleti és a gyakorlati részeket. Az elméleti és gyakorlati részek váltakozva, a figyelem fenntartása szempontjából ideális időintervallumokban követik egymást. Fokozatosan adagolva a sakk elméletet, amelyet még a sakkozni amatőr szinten (sem) tudók is könnyen tudnak követni. A módszertani részek, játékok pedig valódi csemegék, a tanórákon valóban felhasználható ismereteket, ötleteket adtak. A megismert taneszközök nagyon hasznosak, akár el is készíthetőek, ill. megvásárolhatóak anyagi forrásoktól függően. Profi szervezés, amely a legújabb digitális technikával is felszerelt. A szervezők gondoltak a résztvevők étkezésének biztosítására is, ez külön jól esett:) Nagyon örülök, hogy részt vehettem ennek az újdonságnak a megismerésében! Köszönöm!

Galambos Gyöngyi

Hriszto Botev Általános Iskola, Veszprém
Ez az oldal sütiket ("cookie") használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Oldalaink böngészésével elfogadja ezt.
Részletes információ Értem